dilluns, 16 de setembre del 2024

El poder dels símbols (o els símbols al poder)

Vet aquí que una vegada hi havia… No, no, això sembla que està documentat, sembla que és cert i sembla que va anar d’aquesta manera. Allà pels anys 30 de la nostra era, els romans ja feia molt de temps que anaven conquerint territoris i més territoris, i anaven ampliant els seus dominis, el seu imperi, marxant per terra, mar i… i prou (que encara no hi havia avions). I allí on arribaven, naturalment, els rebien amb cara de poc amics i amb ganes de brega. Però de mica en mica, els romans –un poble civilitzat– anaven posant ordre, els ocupats anaven pacificant-se i la vida continuava com si res. I, igual que abans de la seva arribada, hi havia gent de tota mena: dissidents –per descomptat–, gent més bona, gent més dolenta i, entre aquests últims, també hi havia malfactors i delinqüents. I a uns i altres calia anar posant-los a ratlla. Hi havia feina, doncs, molta feina, la feina del conqueridor. 


I a vegades passava, com sempre ha passat, que pagaven justos per pecadors; i també, com ha passat sempre i continua passant, hi havia qui els hi tocava el rebre només pel sol fet de ser dissidents –el que avui en diem presoners polítics. Tot plegat, no massa diferent del que passa avui dia. Un exemple d’això últim, i conegut abastament, és el cas de Jesús de Natzaret. Es veu que l’any 33, el manaire del moment –el delegat d’aleshores del govern central de Roma a Judea– el conegut Ponç Pilats, va convenir en cedir als desitjos de la majoria del poble (ja ho diu algú: la majoria mai no té la raó) i va condemnar a Jesús de Natzaret a morir crucificat junt amb dos lladres –que ves a saber si realment ho eren, ja que l’aparell judicial del moment tampoc era massa fiable.


A totes passades, el cas és que l’estampa, la imatge que ens ha arribat d’aquell moment i que encara avui conservem en la retina és la de l’skyline (disculpeu la frivolitat lingüística) del Gòlgota, del Calvari, amb tres creus i cadascuna d’elles amb un dels condemnats; els dos personatges dels laterals, els lladres, lligats a la creu, i el del mig, Jesús, clavat i amb una corona d’espines al cap. Des d’aleshores i fins avui, 1.991 anys després (ho estic escrivint en el 2024), estem venerant –els catòlics, vull dir– aquesta imatge: la de Jesús clavat a la creu. Jesús de Natzaret, l’inspirador de la religió cristiana. I la simple creu, sense el personatge, és el símbol màxima expressió del catolicisme –el logotip, en diríem avui.  


M’ho he preguntat moltes vegades –avui decideixo deixar-ho escrit– com hauria anat la cosa, si en aquells temps, els romans haguessin tingut el costum d’executar els condemnats d’una altra manera que no fossin crucificats, sinó penjats d’una soga i amb una caperulla cobrint el cap –per exemple, i com segurament devien fer en altres cultures coetànies, i com encara passa ara en alguna religió i país d’avui dia. Sense anar gaire lluny, tots hem vist pel·lícules d’aquelles del Far West americà on als bandits i delinqüents els penjaven d’una soga, i sovint de tres en tres.


M’ho pregunto, doncs: si Jesús hagués estat executat penjat d’una forca i amb una caperulla cobrint el cap, quina seria la imatge que estaríem venerant avui? I quin seria el símbol, el logotip? Em costa molt d’imaginar, però no és gens inversemblant. I ho deixo aquí.





FOTO: 1.991 anys d’història 

dilluns, 9 de setembre del 2024

Qüestió d’identitat

 Una colònia de llangardaixos va adoptar una cria de camaleó creient que era un llangardaix. Per part seva, el camaleó sempre va creure que els seus col·legues, els llangardaixos, eren camaleons com ell. Així les coses, quan la cria de camaleó va créixer i es va adonar de l'embolic, va decidir assemblar- se a un llangardaix per no desil·lusionar els seus benefactors. Els llangardaixos, veient la transformació del camaleó, es van espantar molt, van agafar-li por i van acordar separar-se d'ell. A hores d’ara, el camaleó-llangardaix vaga sol per les branques i sofreix una crisi d'identitat tal, que hi ha dies que, fins i tot, piula com una cadernera. 





























FOTO: On és el camaleó?

Títol alternatiu: …i els llangardaixos?

dilluns, 2 de setembre del 2024

Desconhort



















FOTO: Sortida d’emergència 

Títol alternatiu: Entrada d'emergència 



Pròleg


No em representen. Ni a mi ni a molts d’altres.



De la desmemòria


Han obert l’autopista virtual de franc 

–de pagament en espècies– 

i ens han deixat a la vorera amb el cul a l’aire:

no hi compten amb nosaltres, no els hi som rendibles.


Cada cop costa més de creure en l’esperança:

una paraula com més va més desgastada, 

més increïble, més desesperant.


Si ho hagués sabut… 

Però la inconsciència, la neciesa no avisen:

tant és si plou com si fa sol, al cap i a la fi, arriben.


Si ho haguéssim sabut… Si haguéssim sabut 

que érem col·laboradors involuntaris, 

però necessaris!


Ja fa anys que s’ha acabat la festa dels 60 i 70: 

s’ha acabat la transgressió, ara tot és pa beneït.



Ni això ni allò. Ni daixonses ni dallonses


La història era un retrat en blanc i negre, 

estàtic, penjat a la paret de la classe.


Ara és una pel·lícula a tot color 

amb banda sonora de videoclip i alta definició: 

un espectacle per a sords, muts i secs.


I mentre ho escric se’m dibuixa cara de fàstic

i la pudor em travessa les carns i els ossos.


Si ho pogués dir alt i clar, així mateix ho diria: Quina merda!



Epíleg


No soc jove. Però podria ser-ho si no em fes tanta mandra.

Tampoc soc pirat. Ni pirat ni pirata.


Així i tot, un dia d’aquests en tornaré a complir divuit o vint:

i aquesta vegada no em creuré res i em cagaré en tot.


I miraré la nit, fit a fit, a la cara i li aguantaré la mirada

fins que el sol, per rebat, em cremi els ulls.

            


Ora pro nobis


Santa Democràcia, Ora pro nobis

Sants Mercats, Ora pro nobis.

Sants Mitjans de comunicació, Ora pro nobis.

Santes Xarxes, Ora pro nobis.

Santes Fake News, Ora pro nobis.

Santa Intel·ligència Artificial, Ora pro nobis.

Santa Intel·ligència sigui quina sigui, Ora pro nobis.

Santa Feina (que no falti), Ora pro nobis.

Santes Vacances (que no faltin tampoc), Ora pro nobis.

Santa Esquerra, Ora pro nobis.

Santa Dreta, Ora pro nobis.

Sants Extrems, Ora pro nobis.

La Mare que ens va parir, Ora pro nobis.


Sant Sentit comú, Ora pro nobis.

Que Nostresenyor ens agafi confessats!



























FOTO: Beneïda llum!

Títol alternatiu: Divina comèdia!